Despre Realitate

Ce inseamna Realitatea ?

Poate ca atunci cand va spuneti in minte cuvantul “realitate” ati putea avea niste imagini, si poate niste sunete cu si despre “realitate”. Si pentru ca intre mintea si corpul nostru exista legaturi inseparabile si puternice, poate ca veti avea anumite senzatii.
Care sunt acestea?

CE imagini va apar in minte cand va ganditi la realitea voastra?

CE sunete auziti in mintea voastra care sa fie, pentru voi, sunete din realitate?

CE senzatii aveti in corpul vostru?

Si daca ar fi sa corelati toate acestea, amintiri, proiectii interioare si exterioare, senzatii si emotii – toate reprezentand realitate asa cum este pentru fiecare dintre voi, ati putea construi o harta a propriei voastre realitati. Si aceasta harta ar fi doar a voastra, diferita de cea a colegului sau prietenei voastre, pentru ca este bazata pe propria voastra experienta de viata, pe felul in care ati perceput fiecare persoana, eveniment, intamplare, relatie pe care ati trait-o.

De multe ori ne dorim sa fim, si credem ca suntem, “obiectivi” cand exprimam pareri despre realitate. Si acest lucru arata cat de important este pentru noi sa stim sau sa credem ca ceea ce stim despre realitate – chiar este adevarat. Pentru ca ori de cate ori facem o alegere, luam o decizie, ne bazam pe aceasta “harta a realitatii” din mintea si corpul nostru.

Si oare este intotdeauna asa? Oare suntem cu adevarat “obiectivi” in ceea ce credem cu totii, si fiecare in parte, ca este realitatea? Oare nu cumva avem opinii diferite, chiar despre “obiectivitate”?

Una dintre presupozitiile NLP este aceea ca “Fiecare individ este unic”, si de aici rezulta si faptul ca fiecare individ are un mod unic prin care isi reprezinta realitatea. Iata ca “obiectivitatea” absoluta, aceea la care ne place sa facem de multe ori referire – mai ales cand vrem sa aratam interlocutorilor ca ceea ce spunem si credem noi este adevarat – nu exista. Suntem – in prima si ultima instanta subiectivi.

In schimb, avem de-a face cu “mai multe realitati” – cu mai multe harti/ reprezentari despre realitate. Cat de multe? Exact atatea cati suntem acum in viata pe pamant, adica aproapre 7 (sapte) miliarde de oameni. Fiecare dintre noi este creatorul constient, si mai mult inconstient, al unui Model despre lume, a unei reprezentari strict personale a realitatii.

Si acum ne putem intreba – in ce fel schimba aflarea acestei stari de lucruri viata noastra? Cum putem folosi aceasta informatie, pentru a trai mai bine, mai fericiti si mai impliniti ceea ce vrem sa traim?

Va propun o experienta, ca un joc:

Amintiti-va de o experienta care face parte din viata voastra, ceva placut – probabil ca déjà v-au aparut in minte niste imagini, si poate niste sunete, poate vocea cuiva… sau alte detalii traite de voi. Si observati ce stare aveti. Doar observati. Ar putea fi o senzatie in corp, o emotie, un gand sau mai multe din toate acestea.

Acum, doar dupa ce v-ati amintit experienta, constientizati faptul ca felul in care voi ati interpretat acea situatie in trecut, v-a influentat candva, mai tarziu, cand ati luat unele decizii si ati facut unele alegeri in viata. Si acest lucru ar putea sa se schimbe sau ar putea sa ramana la fel. Este doar alegerea voastra!

Si pentru ca acum aveti deja o perspectiva diferita, mai larga, asupra acelei situatii din trecut, observati din nou ce s-a schimbat in starea pe care o aveti acum, cand va ganditi la experienta initiala. Doar observati. Poate ca nu mai sunteti asa de implicat/a emotional, ori poate ca acum – veti observa mai multe detalii din situatia respectiva, aspecte pe care nu le-ati luat in seama despre oamenii, lucrurile, relatiile care va insoteau candva.

Si acum, pentru ca fiecare lucru nou pe care-l experimentam si intelegem, are consecinte in viata noastra, va puteti intreba – cum anume, in ce fel – va pot influenta pe viitor, noile perceptii pe care le-ati avut despre experienta din trecut? Ce alegeri ati face acum diferit? Cum a schimbat aceasta noua perceptie “Harta voastra despre relatitate”?

Tocmai ati experimentat un mod in care putem folosi constructiv faptul ca suntem creatorii propriei realitati, ai propriului si unicului nostru model despre lume.

Sursa: evio.ro – www.evio.ro pentru o vizibiltate se reputatie sporita.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.